Over ons

Vaessen Juweliers opgericht in 1900Als jongste zoon uit een agrarische familie werd groot-/overgrootvader Stephanus Vaessen op 17-jarige leeftijd ernstig ziek. De huisarts oordeelde dat hij niet geschikt was voor het zware werk op de boerderij. Dus moest hij naar ander werk uitkijken. Het was zijn ouders opgevallen dat hun zoon een goed technisch inzicht had en zo werd besloten dat hij een reparatie-atelier voor uurwerken annex goud- en zilversmederij zou starten in de opkamer van de boerderij de" Morgenster" op de grens tussen Heerlen en Voerendaal.

In 1915 liet hij een pand bouwen in de Oranje Nassaustraat te Heerlen en opende daar tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn winkel annex reparatie-atelier, tegelijk trouwde hij met Josefine Franck de dochter van de houthandelaar in Heerlen. (5 kinderen)

In 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, verhuisde het bedrijf naar het huidige pand op de hoek van de Bongerd - Oranje Nassaustraat. Alle kennis over uurwerken, goud, zilver en optiek heeft onze groot-/ overgrootvader zelf moeten vergaren. In die tijd bestonden er geen opleidingen en ook was hij bij niemand in leer geweest. Daarentegen heeft hij in de loop der tijden zelf velen tientallen horlogemakers opgeleid in het vak.

Ook zijn zoon Winand, onze vader-grootvader, werd door hem persoonlijk in de geheimen van het vak ingewijd. Daarnaast bekwaamde Winand zich als uurwerkmaker en opticien. Vanaf 1942 werkte zij samen. Winand trouwde in 1947 met Gerrie Frijns uit Valkenburg (4 kinderen)
De derde generatie: Steph Vaessen volgde de juweliersstudie in Schoonhoven. In 1972 stapte hij, op het moment dat de steenkolenmijnen in Heerlen stopte, in het bedrijf van zijn vader en moeder. Hij trouwde in 1982 met Muis van der Ploeg uit Valkenburg. (3 kinderen)
Hij volgde ontelbaar vele opleidingen in het vak en werd als een van de weinige juweliers in Nederland beëdigd tot makelaar en taxateur in Goud & Zilverwerken. In het vak geldt hij dan ook als een autoriteit onder de juweliers! Het was in het jaar 2000 dat hij van hare majesteit de koningin het predicaat “Hofleverancier" mocht ontvangen, dat hij mede als eerbetoon zag aan de 1e en 2e generatie van Vaessen juweliers.
In 2010 startte de 4e generatie Vaessen juweliers, 2 zonen en 1 dochter zetten de traditie voort van toen 110 jaar Vaessen juweliers. Servaas, Victor en Simone kwamen na hun studie (een als horlogemaker, de ander als verkoopdeskundige en de laatste als administrateur ) in het bedrijf, aan hun de taak om de traditie van betrouwbaarheid en kwaliteit voort te zetten in de nieuwe tijd met sterke veranderingen in het juweliers vak!

Vaessen Juweliers

Steph Vaessen Juwelier uit Heerlen